SUROWCE EKSTRUDOWANE – to doskonałe komponenty do produkcji mieszanek paszowych pełnoporcjowych jak i uzupełniających dla zwierząt.

Ze względu na ich bardzo wysokie wartości pokarmowe oraz walory smakowe mogą być wykorzystywane na szeroką skalę w żywieniu młodych zwierząt (prosięta, pisklęta) jak również stosowane jako komponenty do pasz i karm dla zwierząt futerkowych i ozdobnych.


W swojej ofercie posiadamy WYSOKIEJ JAKOŚCI surowce ekstrudowane własnej produkcji między innymi:

  • JĘCZMIEŃ EKSTRUDOWANY MIELONY
  • PSZENICA EKSTRUDOWANA MIELONA
  • EKSTRUDOWANE ZIARNO KUKURYDZY
  • EKSTRUDOWANE PEŁNOTŁUSTE NASIONA SOI
  • LENMIX – EKSTRUDOWANE ROZDROBNIONE SIEMIĘ LNIANE Z JĘCZMIENIEM
  • EKSTRUDOWANA MĄKA Z ZIAREN PSZENICY
  • EKSTRUDOWANA POEKSTAKCYJNA ŚRUTA SOJOWA UNIPROTEIN SOY
  • EKSTRUDOWANA POEKSTRAKCYJNA ŚRUTA RZEPAKOWA
  • UNIRYŻ (EKSTRUDOWANY RYŻ POŁĄCZONY Z EKSTRUDOWANĄ PSZENICĄ)

 

Proces ekstruzji wpływa znacząco na:

  • Poprawę strawności pasz – wg wyników badań poziom białka strawnego w materiałach paszowych poddanych ekstruzji wzrasta do około 10%- podwyższenie strawności białka następuje poprzez zwiększenie dostępności do aminokwasów. Poddanie zbóż ekstruzji powoduje żelatynizację i dekstrynizację skrobi, czyniąc ją lepiej strawną i łatwiej przyswajalną.
  • Polepszenie smakowitości i wyższy pobór paszy przez zwierzęta
  • Unieczynnienie czynników antyodżywczych znajdujących się w surowym ziarnie (w tym inhibitor trypsyny, ureaza ) i podniesienie wartości biologicznej białka.
  • Ekstruzja likwiduje źródła zanieczyszczeń oraz redukuje liczbę bakterii w surowcach paszowych. Komponenty ekstrudowane są mikrobiologicznie czyste, a więc bezpieczne w stosowaniu szczególnie u młodych zwierząt
  • Szybszy wzrost zwierząt i uzyskanie wysokich dziennych przyrostów- surowce ekstrudowane gwarantują pewny i stabilny odchów młodych zwierząt, zwiększają odporność, zapewniają zdrowotność organizmu oraz minimalizują ryzyko wystąpienia biegunek

Fizyczna struktura komponentów ekstrudowanych (pszenny, kukurydziany, jęczmienny) powoduje większą wodochłonność surowca– cechy pożądanej przy wytwarzaniu pasz półsuchych i mokrych; ekstruderat staje się tutaj wypełniaczem o wysokich walorach odżywczych i odznacza się większą smakowitością w porównaniu z materiałem wyjściowym.

Ekstrudowane siemię lniane wpływa pozytywnie na organizm zwierząt podczas problemów trawiennych, zaburzeń flory jelitowej, w czasie osłabienia, spadku wydolności, pomaga w utrzymaniu pięknego, zdrowego wyglądu.

Nasiona soi dostarczają organizmom zwierzęcym witaminy B1, B2, B6, PP, E, K, A oraz składniki mineralne takie jak potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo; stanowią źródło energii oraz materiał budulcowy mięśni; pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu rozrodczego zwierząt.

Ekstruzja nasion zbóż powoduje wzrost zawartości energetycznej surowca w suchej masie oraz lepszą przyswajalność lecytyny, będącej źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fosfoglicerydów
wpływających pozytywnie na metabolizm tłuszczów. Dodatkowo, proces ten przyczynia się do zwiększenia stabilności tłuszczu i zmniejszenia jego podatności na utlenianie.